Industriële wooninrichting

In dit artikel gaan we in op de industriële woningrichting. Wat is het en waar komt die vandaan.

Het ontstaan van de industriële wooninrichting

De stijl voor het woninginterieur, die wordt aangeduid met industriële wooninrichting, is ontstaan in de Verenigde Staten. Toen in de grote steden daar een tekort aan woningruimte ontstond en er tegelijkertijd een overschot was aan gebouwen als scholen en fabrieken, besloot men laatstgenoemden om te bouwen tot woonruimtes. Men liet echter de stijl van de binnenruimte in stand. Die is ruwer dan de meer gebruikelijke woning. Je ziet leiding lopen, staalconstructies zijn zichtbaar, bakstenen muren bleven onbedekt, hoge ramen enzovoorts. Als er nog zaken als lampen waren achtergebleven, bleven die vaak in gebruik. Ondanks dat er nu woonmeubels in staan, bleef de stijl in stand en die wordt de industriële woninginrichting genoemd.

In Nederland

In Nederlandse steden waren natuurlijk ook industriële gebouwen, die niet meer werden gebruikt. Onder meer praten we dan over pakhuizen. Geïnspireerd door de trend in de Verenigde Staten, gingen projectontwikkelaars ook hier aan de slag. De stijl wordt niet alleen voor woonkamers gebruikt, maar ook bijvoorbeeld voor de horeca. Men hoeft zich met industriële wooninrichting niet te beperken tot oude gebouwen. Als je de stijl leuk vindt, dan kan je die natuurlijk in nieuwere woningen gebruiken.

woninginrichting industriële stijl
Doe nu inspiratie op voor een nieuwe wooninrichting

Karakteristieken van industriële wooninrichting

We hebben al genoemd, dat de industriële wooninrichtingstijl begon in oude gebouwen, die vroeger voor andere doeleinden werden gebruikt. We meldden reeds dat in die gebouwen voorwerpen aangetroffen, zoals lampen en kasten. We praten over voorwerpen die je normaliter niet in een woonruimte aantrof. Ze werden gekenmerkt door het materiaalgebruik, met name metaal, basiskleuren (zoals zwart, grijs en wit) en een simpele, degelijke vormgeving. Die voorwerpen liet men staan en men ging op zoek naar aanvullend meubilair en andere voorwerpen, die dezelfde stijl hadden. Bedrijven zijn zich toe gaan leggen op het maken van voorwerpen met de industriële stijl. Zoals gezegd, wordt die stijl ook toegepast in nieuwere woonruimtes, wat de vraag ernaar heeft vergroot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *