Gordijnen

Veel lichtinval in je woning is heerlijk! Steeds meer mensen kiezen voor een woning met grote raampartijen. Hier zit echter ook een nadeel aan, want wat als je niet goed kunt slapen bij veel licht? Geen probleem, in dat geval bieden verduisterende gordijnen uitkomst. Ook voor de baby- of kinderkamer kunnen deze gordijnen een goede oplossing zijn. We vertellen je hier meer over de voordelen van verduisteringsgordijnen en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Lekker slapen zonder hinder van licht

Een donkere slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust. Wil je niet ’s morgens vroeg meteen als het zonnetje boven de horizon komt kijken, wakker worden van te veel licht? Dan is een verduisterend gordijn een ‘must’. Dat geldt ook als je onregelmatige werktijden hebt en bijvoorbeeld nachtdiensten draait. Dan wil je overdag toch aan voldoende uurtjes slaap komen, zonder hinder van licht. Of misschien staat er net een lantaarnpaal voor je slaapkamerraam, waarvan het licht je uit je slaapt houdt? Zo zijn er veel situaties, waarin verduisterende gordijnen jouw redding zijn!

Verschillende soorten verduisterende gordijnen

Er bestaan verschillende soorten verduisterende gordijnen. Zo wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen gordijnen die voor 100% het daglicht buiten houden en gordijnen die wel nog een klein beetje licht doorlaten. De eerste variant noemen we ook wel ‘blackout’ gordijnen en de tweede variant ‘dim out’ gordijnen. Het is dus maar net wat je zelf het prettigste vindt. De blackout gordijnen zijn voorzien van een verduisterende coating, die geen licht doorlaat. De dim out gordijnen worden in drie lagen geweven. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk licht doorheen schijnt. Hoewel deze gordijnen minder soepel zijn, is het wel fijn dat de stof meekleurend is.

Gordijn
Verduisterende gordijnen in de slaapkamer.

Een keur aan mogelijkheden

Veel mensen denken dat verduisterende gordijnen per definitie donkere gordijnen zijn. Dat is een misvatting. Deze gordijnen zijn verkrijgbaar in vele kleuren, waaronder ook in lichte kleuren, zoals ecru, licht roze, lichtblauw of beige. Het is maar net wat je wenst en wat past bij het interieur. Wanneer je voor gordijnen kiest die verduisteren, wil je natuurlijk ook dat ze mooi staan. Dat is op deze manier dus geen probleem. Het verduisterend vermogen zit in de soort stof, de manier van vervaardigen en de verduisterende coating, zoals bij de blackout gordijnen. Je kunt deze gordijnen ook prima in een woonkamer of kantoorruimte hangen, bijvoorbeeld om zonlicht op je televisiescherm of computerscherm tegen te gaan.

Tips bij het kiezen van verduisteringsgordijnen

We geven tot slot nog enkele tips bij het aanschaffen van verduisterende gordijnen, zodat je er zo veel mogelijk profijt van hebt. Kies bijvoorbeeld altijd voor een wat breder gordijn dan normaal, zodat de aparte delen van het gordijn elkaar gemakkelijk kunnen overlappen. Anders kun je alsnog last krijgen van te veel lichtinval. Om die reden raden we je eveneens aan om een geplooid gordijn op een rail te laten monteren, in plaats van op ringen. De gordijnen op ringen sluiten niet perfect aan, waardoor ze altijd wat licht doorlaten. Tot slot is het een goed idee om de gordijnen tot op de grond te laten vallen voor een optimale verduistering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *